Play Free Online Games Jeux de puzzle Puzzle Spiele Jogos De Puzzle Juega a juegos

Spela sudoku online – regler och tips

Här kan du spela sudoku online gratis. Om du vill kan du lösa pusslet direkt i webbläsaren eller göra en utskrift och lösa med papper och penna, du väljer själv det som passar bäst. Vi har pussel i flera olika svårighetsgrader, från sudoku lätt till sudoku svår så att alla ska kunna hitta en lagom utmaning.

Ett strategispel

Har du inte spelat sudoku tidigare kan vi berätta att det är ett strategispel där du måste använda dig av logik för att lösa ett slags sifferpussel. Sifferpusslet är uppbyggt som ett rutnät med 9*9 rutor. Det stora rutnätet är i sin tur indelat i mindre sektioner om 3*3 rutor vilket blir nio sektioner totalt. I vissa av rutorna finns siffror, andra är tomma. Ditt jobb är att lista ut vilka siffror som saknas i de tomma rutorna.


Sudoku Online

Sudoku regler

Sudoku reglerna är enkla. Som vi redan berättat så består spelplanen av ett rutnät med siffror och tomma rutor. Uppgiften är att fylla de tomma rutorna med siffror och målet är att varje rad och kolumn ska innehålla max en siffra mellan 1-9. Dessutom får inte samma siffra finnas två gånger inom samma, rad, kolumn eller sektion (den mindre rutan på 3*3 i det stora pusslet). Med stöd av de siffror som redan placerats ut ska du försöka räkna ut var resten av siffrorna passar in.

Reglerna är alltså relativt enkla och det finns bara en giltig lösning för varje pussel. Utmaningen är att fylla de tomma rutorna utan att bryta mot ovanstående regler. För mer detaljerade instruktioner om hur man spelar sudoku besök sudoku.com

Lätta och svåra pussel för nybörjare och experter

Sudoku finns i flera olika svårighetsgrader, från lätt till riktigt svårt. Hos oss kan du själv välja vilken svårighetsnivå du vill spela med. Vi har sudoku för nybörjare såväl som för experter. Det finns fyra svårighetsgrader att välja mellan:

 1. Enkel: Dessa pussel har en rating upp till 500 och kräver ganska enkla tekniker för att lösa.
 2. Halvsvår: Dessa pussel har en rating mellan 500-800 och kräver lite fler tekniker för att lösa.
 3. Svår: Dessa pussel har en rating mellan 800-1100 och kräver avancerade tekniker för att lösa.
 4. Omänsklig: Dessa pussel har en rating över 1100 och kräver ännu mer avancerade tekniker för att lösa

Välj den nivå du tycker är roligast! Ibland kanske du känner för ett lätt sudoku, ibland kanske du känner för något svårare eller till och med ett extremt svårt.

Är du nyfiken på den mer exakta svårighetsgraden på sudokut kan du kolla under spelplanen. Där står pusslets rating angivet. Ju högre värde, desto svårare.

Sudoku tips

Sätten att lösa ett sudoku är många, så det gäller att hitta den metod som passar dig som lösare bäst. I ett svårare sudoku måste man använda flera olika metoder för att komma fram till lösningen. Nedan presenteras en del av de grundläggande metoderna som alltså kan kombineras på olika sätt. Ta gärna del av dessa sudoku tips för att utvecklas och bli en bättre pussellösare. Är du nybörjare så är denna lilla sudoku skola verkligen att rekommendera då den besvarar en av de vanligaste frågorna: Hur löser man sudoku?

Lösningsmetoder

 • Enda siffra: Om en ruta bara kan innehålla en enda siffra, sätter man ut den.
 • Enda plats: Om en siffra bara kan finnas på en enda plats i en rad, kolumn eller låda, sätter man ut den. 
 • Par: Om två siffror bara kan finnas i två rutor i en rad, kolumn eller låda, kan ingen annan siffra finnas i dessa rutor. Alla andra kandidater kan då strykas ur dessa rutor. 
 • Tripplar: Här gäller samma sak som för par, men med tre siffror respektive rutor. 
 • Enda rad/kolumn: Om två lådor med gemensamma rader eller kolumner måste ha en och samma siffra på två av raderna eller kolumnerna, måste den tredje lådan använda den återstående raden eller kolumnen. Den här metoden blir särskilt användbar när alla tre rutorna på en rad eller kolumn inom en låda är fyllda. 
 • Pricksystemet: för att systematiskt hitta den entydiga lösningen kan det hjälpa att i varje ruta sätta en prick som motsvarar en siffra från 1-9. Tänk dig att varje ruta delas in i nio rutor, dvs tre rader och tre kolumner. Låt siffra 1 motsvara en prick i det övre vänstra hörnet, siffra 2 en prick i den översta raden kolumn två ... siffra 5 i mitten etc. Utifrån detta kan man sedan systematisk hitta lösningen. Kan behövas i senare skeden i svårare sudoku. 
 • Kandidater: Detsamma som pricksystemet, men sätt ut små siffror med blyerts längs rutans överkant i stället. 
 • X-flygel: Om en kandidat förekommer exakt två gånger i en och samma rad eller kolumn, och samma kandidat förekommer exakt två gånger även i en annan rad eller kolumn, samt på samma rad/kolumn som den första kandidaten, måste siffran stå på någon av dessa platser. Alla andra förekomster av denna kandidat i samma rader, kolumner eller lådor kan därför strykas.

Så avgörs svårighetsgraden

Sudokuts svårighetsgrad beror på vilka och hur många av dessa lösningsmetoder du behöver använda för att lösa pusslet. Ju fler svåra lösningsmetoder du behöver använda, desto svårare är pusslet. En vanlig missuppfattning är annars att man kan avgöra svårighetsnivån utifrån antalet förifyllda siffror i spelplanen, men så är alltså inte fallet. Pusslet kan vara svårt även om det finns många siffror ifyllda.

Spela sudoku online - instruktioner

Med hjälp av vårt program kan du enkelt lösa sudoku online. Det är också gratis. För att ange en siffra måste du först välja en ruta med musen. När du har valt en ruta kan du använda tangentbordet för att ange en siffra. Du kan också hålla nere musknappen och dra musen upp och ned för att bläddra bland siffrorna.

Vårt program har dessutom flera smarta funktioner för att göra det smidigt och kul att spela. Du kan till exempel själv välja storlek på spelplanen, kontrollera lösningar och få ledtrådar. Har du kört fast kan du välja att få delar av pusslet löst eller få hela lösningen presenterad. Ett annat alternativ om du kör fast är att spara sudokut till senare och lösa ett annat under tiden. När du är redo öppnar du bara det sparade pusslet för att fortsätta.

Vill du så går det också att börja om från början genom att klicka på återställnings-knappen. Detta går betydligt fortare och smidigare än att manuellt plocka bort varenda siffra du fyllt i.

Kontroll och ledtrådar

Vill du kontrollera lösningen eller få ledtrådar kan du välja mellan följande knappar:

 • Ledtråd: markerar nästa ruta att lösa. Visar också tekniken som krävs för att lösa den. Om du snabbt trycker på ledtråds-knappen igen visas nästnästa ruta också.
 • Kontrollera: ger omedelbar feedback på om de angivna siffrorna är korrekta eller ej.
 • Lös: ger dig tre val som hjälper dig lösa pusslet:
  • Lös ett steg: placerar ut en siffra (nästa logiska steg)
  • Visa alla steg: visar alla steg till en lösning
  • Visa lösning: placerar ut alla återstående siffror
 • Anteckna kandidater

  Vi vill också uppmärksamma dig på att det finns en anteckningsfunktion i vårt program som gör det möjligt att anteckna kandidater i varje ruta, det vill säga fylla i olika siffror som eventuellt skulle kunna stå i rutan. Du får upp funktionen genom att dubbelklicka på den tomma rutan. Du kan anteckna upp till nio kandidater per ruta. När du bestämt dig för någon av siffrorna dubbelklickar du bara på den så fylls den i automatiskt i sudokut. Självklart kan du också ta bort kandidater från anteckningarna om du uteslutit dem. Klicka på siffran och sen på 0 så försvinner den.

  Prova sudoku gratis hos oss

  Hos oss kan du alltid spela gratis sudoku online. Du får spela hur många gånger och hur ofta du vill, det kostar ingenting och du behöver inte registrera dig för att kunna spela. Däremot måste du ha flash installerat på datorn. Om du hellre vill använda papper och penna så kan du skriva ut våra sudokun kostnadsfritt.

  Det går också bra att använda vårt program för att lösa sudokus du hittat någon annanstans och låta programmet lösa dem. Programmet stöder de flesta logiska tekniker för att lösa pussel, så alla pussel utom de allra mest avancerade borde programmet kunna lösa åt dig. Du behöver bara fylla i siffrorna och klicka på lös så sköter programmet resten.

  Historia

  Under årens lopp har det funnits många olika varianter av sifferspel som påminner om sudoku, men den variant vi spelar i dag brukar spåras tillbaka till 70-talets USA. Spelet gjorde dock ingen succé där, utan det var först när det kom till Japan på 80-talet som det blev riktigt populärt och så småningom döptes till su-doku som betyder ensam siffra på japanska. Därefter har spelet fått stor spridning runt om i världen och även hittat ut på Internet som webbspel.

  Precis som korsord så är sudoku numer ett vanligt inslag i olika dagstidningar och magasin. Vissa erbjuder exempelvis Dagens Sudoku till läsare som vill roa sig med sifferpussel och hålla hjärnan i trim.

  FAQ

  Hur spelar man sudoku?

  Du kan till exempel spela sudoku på nätet gratis här hos oss. Spelet går ut på att du ska fylla spelplanens tomma rutor med siffrorna 1-9. Det trixiga är att klura ut vilken siffra som ska placeras var eftersom samma siffra bara får finnas en gång i varje rad, kolumn och sektionsruta. Genom logiskt tänkande och testande kan du arbeta dig fram till en korrekt lösning. Ju svårare pussel du valt, desto fler tekniker behöver du använda för att komma fram till lösningen.

  Kostar det något att spela?

  Svar: Nej, det är helt gratis att spela sudoku online hos oss

  Behöver jag skapa något konto?

  Svar: Nej, du spelar direkt i webbläsaren och behöver inget konto för att spela

  Har ni enkla sudokun?

  Svar: Ja, vi har sudoku med olika svårighetsgrader. Du väljer själv om du vill spela lätta, medelsvåra, svåra eller omänskligt svåra pussel!

  Övning ger färdighet, så spela sudoku gratis online hos oss och öva upp dina färdigheter.

  Om du tycker om Sudoku är jag säker på att du gillar min samling gratis online-spel. De flesta av mina onlinespel finns inte att spela någon annanstans på Internet!