Play Free Online Games Jeux de puzzle Puzzle Spiele Jogos De Puzzle Juega a juegos

Spela Mahjong online

Mahjong är ett spel med lång historia och är ett av de mest populära spelen i världen. Det har sina rötter i Kina och har utvecklats och anpassats till olika kulturer och plattformar. I dag kan du spela Mahjong online, antingen som ett avkopplande enmansspel eller som ett utmanande brädspel tillsammans med andra. I den här artikeln ligger fokuset på hur man spelar Mahjong online, dess historia, regler och varianter. Men vi kommer självklart även titta närmre på det traditionella Mahjong spelet samt dess historia och roll i den asiatiska kulturen.

Mahjong – historia och spelfakta

Mahjong har länge varit ett brädspel som förenar strategi, skicklighet och en dos av tur. Det spelas med en uppsättning av 136 eller 144 brickor, utsmyckade med kinesiska tecken och symboler. I det traditionella spelet deltar fyra spelare som ska försöka bygga en komplett hand bestående av olika kombinationer av brickor, vanligtvis genom att dra och kasta brickor tills en spelare formar en komplett hand. För att lyckas bra i Mahjong krävs både taktiskt tänkande, bra minne och förmåga att läsa motståndarna. Inte konstigt att forskare undersöker om Mahjong kan vara ett sätt att hålla igång hjärnan för att undvika eller mildra utvecklingen av demens hos äldre.

Mahjong har traditionellt sett varit ett sätt för familj och vänner att komma samman. Olika former av Mahjong har spelats över hela Asien och spelet finns i många kinesiska hushåll.

Framväxten av digital Mahjong

Mahjong har som sagt en lång historia och är ett spel som utvecklats i olika riktningar under årens lopp. I slutet av 1900-talet när datorer och tv-spel började bli allt vanligare började man skapa digitaliserade varianter av Mahjong. I de digitala spelen gjordes Mahjong ofta om till ett enmansspel. Dessa har få likheter med det traditionella Mahjongspelen, men man använder till exempel likadana spelbrickor.

För att skilja traditionell Mahjong från de digitala enmansspelen kallar man ofta dessa spel för Mahjong Solitaire eller Shanghai Solitaire. När Microsoft släppte en version av Mahjong döpte de om spelet till Taipei för att det inte skulle förväxlas med det klassiska spelet. Mahjong Shanghai blev namnet på det spel som släpptes till Macintosh och Apple 2 1986.

Med tiden och i takt med teknologins utveckling har de digitala Mahjong-spelen blivit bättre och bättre och fått snyggare och snyggare grafik. Med framväxten av Internet har det också blivit möjligt att spela Mahjong online. När smartphones och surfplattor sedan kom anpassades spelen så att de även gick att spela i mobila enheter. Något som gjort Mahjong online än mer tillgängligt.

Denna tekniska evolution har inte bara breddat Mahjongs publik utan har också bidragit till en förnyad uppskattning av spelet. Genom att behålla sina traditionella rötter samtidigt som det omfamnar moderna innovationer, har Mahjong lyckats förbli relevant och omtyckt i en alltmer digital värld.

Mahjong online – grundregler

Mahjong online skiljer sig som sagt en hel del från sin traditionella föregångare. Det är ett enmansspel som påminner mer om patiens. Målet är att ta bort alla brickor från ett spelbräde genom att para ihop likadana brickor två och två. Man kan bara para ihop brickor som är tillgängliga, det vill säga de som inte är täckta eller blockerade från sidorna. När det inte finns några fria brickor kvar att para ihop är spelet över.

Så spelar du Mahjong hos oss

Den variant du kan spela här på onlinespel är en enmansvariant av Mahjong. I spelet finns 144 brickor totalt och det finns två par av varje bricka, det vill säga fyra likadana brickor av varje sort. Undantaget är blommor och årstider där det endast finns en av varje. Totalt finns fyra blommor och fyra årstider. Blommorna kan paras ihop med vilken annan blomma som helst, detsamma gäller årstiderna.

vår sommar höst vinter    blomma 1 blomma 2 blomma 3 blomma 4
årstider   blommor

Man parar ihop brickorna genom att klicka på dem på spelbrädet. Brickorna man valt markeras med en gul ram och försvinner sedan om man gjort en korrekt matchning. Om man klickar på en bricka som inte matchar den första brickan så försvinner ramen från brickan. Istället markeras den senaste brickan man klickade på och blir den bricka man ska försöka matcha.

Brickor som är låsta går inte att klicka på. Så det är lätt att avgöra vilka brickor som är låsta och vilka som är tillgängliga.

Vid spelstarten är brickorna ordnade i något som kallas för ett sköldpaddsmönster.

Intill spelfönstret visas hur många brickor som återstår i spelet. Man kan också klicka på ”ledtråd” om man kört fast. Då kommer muspekaren ändras till ett frågetecken när du för musen över fria brickor som inte går att para ihop just nu. På så sätt vet du om det ska gå att hitta en matchande bricka som är lös när du håller muspekaren över en bricka.

Om du ångrar ett drag kan du klicka på ”ångra” och vill du ge upp kan du klicka på ”börja om” för att starta en ny spelomgång.

Olika varianter av Mahjong online

Under åren har det som vi nämnt växt fram många olika varianter av Mahjong-spel. Det gäller även förstås även de digitala Mahjong spelen. För den som gillar att spela Mahjong online finns spel med olika layouter, svårighetsgrader och teman att välja mellan. Några olika Mahjong-spel är:

 • Mahjong Shanghai
 • Mahjong Classic
 • Mahjong Titan
 • Mahjong Connect
 • Mahjong Link
 • Mahjong Solitaire
 • Mahjong Shanghai

Det som kan skilja mellan spelen är som sagt vilken layout brickorna är staplade i, svårighetsgrad och vilken design brickorna har. Spelfunktioner kan också variera, till exempel hur ledtrådar presenteras, hur brickorna markeras och så vidare. Många spel är dock väldigt lika varandra och det är mest en fråga om tycke och smak vilket man föredrar bäst.

Brickorna i Mahjong

Brickorna i Mahjong spel kan även kallas för stenar eller plattor och har olika tecken:

 • Cirklar: Det finns nio olika brickor med cirkelsymboler. Dessa symboliserar pengar.
 • Bambu: Det finns nio olika brickor med varierande bambusymboler.
 • Tecken: Det finns nio olika brickor med kinesiska tecken.
 • Vindar: Det finns fyra olika brickor som symboliserar de fyra vädersträcken.
 • Drakar: Det finns tre olika brickor med drakar eller det kinesiska tecknet för drake. Varje drake är antingen grön, vit eller röd.
 • Blommor: Det finns fyra olika blommor.
 • Årstider: Det finns fyra olika årstider.

I de riktiga brädspelen är brickorna oftast tillverkade i plast, sten, ben eller trä.

Spela Mahjong gratis

Det finns gott om möjligheter att spela Mahjong gratis online. Här hos oss på onlinespel kan du spela gratis Mahjong. Du behöver inte ladda ner något program för att spela eller registrera dig. Det är bara att öppna spelet direkt i webbläsaren och börja spela. Du kan spela hur många gånger du vill utan kostnad.

Att det finns möjlighet att spela Mahjong gratis är förmodligen en av faktorerna som gör spelet så populärt. Hade det kostat pengar hade förmodligen inte online-versionen av Mahjong varit lika spridd och omtyckt.

FAQ

Kan jag spela Mahjong gratis online?
Ja, det går bra att spela Mahjong gratis online. På onlinespel finns möjlighet att spela ett Mahjong-spel med 144 brickor i ett sköldpaddsmönster.

Vad är skillnaden mellan olika Mahjong-spel?
När man spelar online skiljer till exempel utseendet på brickorna mellan olika spel. Hur brickorna är upplagda varierar också. Vissa spel är dessutom svårare än andra. Något som även kan skilja är vilka spelfunktioner som finns och de visuella effekterna.

Vad är skillnaden mellan Mahjong och Mahjong online?
Mahjong är ett traditionellt brädspel för flera personer medan Mahjong online är ett onlinespel för en person. Mahjong online går ut på man ska para ihop brickor på ett spelbräde. Man kan bara använda brickor som är lösa och inte blockerade. Om man lyckas para ihop alla brickor har man vunnit.

Hur många brickor används i Mahjong Shangai?
144 brickor.

Källa: Wikipedia