Play Free Online Games Jeux de puzzle Puzzle Spiele Jogos De Puzzle Juega a juegos

Spela patiens harpan online

Börja om

Med en helt vanlig kortlek kan man roa sig i timmar. Har man ingen att spela med kan man lägga patiens. Det finns flera varianter av patiens spel, vart och ett med sina egna speciella regler och tjusning. Tack vare Internet finns de numer bara ett knapptryck bort och i de digitala spelen slipper du dessutom blanda och dela ut korten själv. Allt sker automatiskt med bara några musklick.

Sju högar med kort i patiens Harpan Online

Här hos oss kan du spela Harpan, kanske det allra mest kända patiensspelet av dem alla eftersom det länge följde med som standard i Windows. Varianten kallas ibland också för Klondike eller Microsoft Solitaire, kärt barn har som bekant många namn.

Vår variant av Harpan är en härlig 90-talsversion där du spelar med en kortlek med havstema. På de klädda korten finns havsdjur som späckhuggare och sköldpaddor och på baksidan av korten ser man havet slå in mot klipporna.

Så spelar du patiens Harpan online

Harpan är lätt att lära sig och lätt att spela. Man använder en vanlig standardkortlek som är uppbyggd med fyra färger, eller sviter som de också kallas ibland. Spelet går ut på att sortera upp kortleken i de fyra färgerna i stigande ordning. Esset ska ligga i botten därefter fortsätter man med två, tre och så vidare tills kungen ligger överst.

Steg 1 – dela ut korten

Innan man börja spela patiens harpan lägger man upp sju högar med kort. Du börjar med att dela ut ett öppet kort till högen längst till vänster och placerar sedan ett dolt kort i var och en av de andra högarna. När alla högar har fått ett kort var är det dags att placera ut nästa omgång med kort. Då hoppar du över första högen och börjar med att placera ett öppet kort på andra högen och därefter dolda kort i de övriga högarna till höger. Fortsätt på samma sätt och hoppa över en hög varje kortrunda tills det finns sju kort i hög sju. Målet är att högarna ska se ut som en trappa där varje hög har ett kort mer om man tittar från vänster till höger.

När du lägger patiens online sköter datorn allt detta åt dig, men det kan vara kul att känna till grunderna. Vem vet, du kanske vill spela med en riktig kortlek någon gång och då kan det vara bra att veta hur man gör.

Steg 2 – börja spela

När de sju högarna är upplagda är det dags att börja spela. Klicka på kortleken uppe till vänster så dras tre kort ur leken där det understa kortet läggs upp och visas. Nu är det dags att försöka sortera upp korten och bilda fyra nya högar, en för varje färg. Korten ska som bekant ligga i nummerordning med ess i botten. Klicka på essen när de dyker upp så läggs de automatiskt i varsin separat hög. Sen är det bara att fylla på genom att klicka på de andra korten i tur och ordning när och om de dyker upp.

I de sju högarna på bordet kan du stapla kort ovanpå varandra i fallande ordning för att försöka få loss de dolda korten. I staplarna måste vart annat kort vara rött och vart annat kort vara svart.

Exempel: Ligger det en röd tia i högen kan du bara lägga en svart nia ovanpå.

Du förflyttar korten genom att dra dem till den position där du vill att de ska ligga. Får du en tom plats kan du bara lägga ut en kung på den tomma högen.

Med korten i kortleken kan du både lägga ut kort på bordet och lägga dem direkt i någon av de fyra högarna om det finns ett kort som passar. När du gått igenom hela korthögen kan du ta upp högen på nytt, och börja om från början.

Steg 3 – vinst eller förlust

När alla kort ligger i ordning högst upp till höger, har du vunnit! Kör du fast, det vill säga, när det inte längre finns några möjligheter att komma vidare och sortera upp korten är det bara att börja om. Klicka på börja om så läggs en ny patiens upp så att du kan prova på nytt.

Du flyttar korten manuellt

I vår version av Harpan online får du sköta det mesta själv. Du måste till exempel själv vända upp de dolda korten när du lyckats frigöra dem. Samma sak gäller alla ess, du måste klicka på dem för att förflytta dem till sorteringshögarna. I en del spel sköter datorn detta automatiskt, men i vårt spel är det du som har kontrollen. Det betyder också att svårighetsgraden är lite högre och att du hela tiden måste vara observant på vad som dyker upp och hur det ser ut bland korten på bordet.

Tips och strategi för Harpan

Tänk på att korten som ligger i de uppsorterade högarna kan användas om du skulle ha nytta av dem.

Exempel: Om du inte har några fler möjligheter att få upp nya kort kan du till exempel ta en femma från någon av sorteringshögarna och lägga ut för att på så sätt kunna ta en fyra från kortleken. Då får du upp ett nytt kort i kortleken nästa gång du bläddrar igenom den. På så sätt kanske du kan komma vidare.

Tävla mot andra eller spela på tid

Patiens är i grunden ett enmansspel, men det finns inget som hindrar dig från att göra om det till ett sällskapsspel. Utmana en vän och tävla om vem som lyckas bäst i ett antal spelomgångar så får du ytterligare en dimension i spelet. Du kan också välja att klocka tiden när du lägger patiens online och utmana dig själv och se hur fort du lyckas lösa patiensen.

Tips på hur du kan variera spelet:

  • Tävla mot andra
  • Ta tid och se hur snabbt du kan få ut en patiens
  • Räkna hur många patienser du kan lösa i rad

Spela gratis patiens

Hos oss spelar du patiens gratis. Det kostar inget och du behöver inte registrera dig för att spela. Du kan spela hur många gånger du vill och kör du fast börjar du bara om, enkelt och smidigt. För att kunna spela måste du dock ha Flash installerat på datorn, om du inte redan har programmet kan du ladda ner och installera det kostnadsfritt från Adobes webbsida. När du installerat flash är du redo att köra igång och spela Harpan gratis direkt.

Historia och bakgrund

Som så många andra spel är även patiensens historia något oklar. Troligtvis utvecklades spelet i Europa under 1700-talet, men det är inget man vet med säkerhet. Säkert är dock att spelet har blivit väldigt populärt och att många tycker om att lägga patiens och när Microsoft slutade lägga in Harpan som standard i Windows var det många som saknade spelet. Som tur är finns det alla möjligheter att lägga patiens online.

Harpan FAQ

Kan jag spela Harpan gratis?

Svar: Ja, du behöver inte betala något när du spelar hos oss

Hur spelar jag patiens online?

Svar: Datorn blandar och delar ut korten. Sen drar du korten dit du vill ha dem och klickar på dem för att förflytta dem till sorteringshögarna. Klickar gör du även på kortleken när du vill bläddra.

Vad händer om jag inte längre kan lägga ut några kort?

Svar: Då har du förlorat. Klicka på börja om för att lägga en ny patiens.

Är det samma patiens varje gång?

Svar: Nej, korten blandas om för varje omgång.Källa: Wikipedia

Spelets ursprungliga kod (här något modifierad) finns fritt tillgänglig på http://www.howtocreate.co.uk.