Play Free Online Games Jeux de puzzle Puzzle Spiele Jogos De Puzzle Juega a juegos

English version

Spela alfabetet på tid online

Tid: 0 s – Ditt rekord: 0 s – börja omnollställ rekord

a b c d e f g h i j k l m n o
p q r s t u v w x y z å ä ö  

Hur fort kan du skriva alfabetet? Testa dig själv och spela Alfabetet på tid online så får du veta. Du kan spela så många gånger du vill och det är helt gratis. Tipsa gärna kompisar och utmana varandra om vem som kan skriva alfabetet på kortast tid.

Om att skriva alfabetet på tid

Alfabetet på tid går ut på att så snabbt som möjligt skriva det svenska alfabetet i korrekt ordning på datorn. Det är ett utmanande spel som testar din snabbhet, ditt minne och din fingersättning. Ett spel som ger bra hjärngympa och fingergymnastik helt enkelt. Man kan spela helt själv eller tävla mot andra. Man gör precis som man vill.

Läs vidare så berättar vi hur spelet går till och tipsar om hur du kan bli ännu snabbare i detta alfabetet spel online.

Så spelar du alfabetet på tid online

Alfabetet på tid går ut på att skriva det svenska alfabetet från A till Ö så fort som möjligt på datorn. Det finns totalt 29 bokstäver och tidtagningen startar så fort du börjar skriva. Du måste skriva bokstäverna i korrekt ordning och varje gång du skriver rätt bokstav lyser den upp i grönt. Skriver du fel blir bokstaven röd och du måste skriva rätt för att kunna gå vidare till nästa bokstav. När du kommit till ö är spelet över och tiden stoppas automatiskt.

Du behöver inte spela klart en runda om du inte vill, utan du kan när som helst börja om genom att trycka på mellanslag. Det går också bra att starta en ny omgång genom att klicka på knappen ”börja om” som du hittar ovanför spelet.

Om du skrivit fel bokstav behöver du inte ta bort den, det är bara att trycka in rätt bokstav.

Tidtagning och bästa tid

Som vi nämnde tidigare så går spelet på tid. Strax ovan spelplanen finns en timer som visar hur många sekunder som gått. Tidtagningen börjar automatiskt när du börjar skriva alfabetet och stoppas automatiskt när du skrivit sista bokstaven. När timern stannat kan du se hur lång tid det tog för dig att skriva hela alfabetet. Tiden presenteras i sekunder och hundradelar.

p>

Intill timern ser du din bästa tid så att du kan hålla reda på ditt tidsrekord. Vill du nollställa rekordet klickar du på knappen ”nollställ rekord” uppe till vänster i fönstret.

p> Alfabetet på tid online

Så här säger några av våra spelare om att spela alfabetet på tid hos oss

”Enkelt att spela och oväntat roligt.” av Sara

"Alfabetet på tid online är ett fantastiskt verktyg som har förbättrat min förmåga att skriva fort. Nyckeln för mig har varit att öva regelbundet." av Jonas

Snabbaste tiderna

MVill du testa hur snabbt du kan skriva alfabetet gratis? Då är vårt spel alfabetet på tid något för dig. Det är gratis att spela och riktigt smidigt då tidtagningen sker helt automatiskt. Tidtagningen startar så fort du tryckt ner den första tangenten, så du behöver inte klicka igång tidtagningen manuellt, något som annars skulle kunna kosta flera värdefulla hundradelar. Genom att spela online kan du också enkelt se när du fyllt i fel bokstav och börja om från början när du vill. Självklart kan du spela alfabetet på tid gratis hur många gånger du vill hos oss. Du behöver inte heller registrera dig för att spela. Det är bara att öppna spelet direkt i webbläsaren i datorn och börja tävla.

Tips för att bli snabbare

Vill du bli riktigt snabb? Då kanske våra tips kan vara till hjälp.

  • Öva! Ge inte upp, varje spelomgång för dig närmre en bättre tid även om det känns väldigt avlägset.
  • Prova olika tangentbord, en del är enklare att skriva på än andra.
  • Ta pauser. Både fingrar och hjärna behöver vila för att kunna prestera.
  • Hitta någon att tävla mot. Att tävla mot någon annan kan vara en bra sporre som skärper sinnena lite extra.
  • • Läs på om fingersättning vid tangentbordsskrivning. Se till att fingrarna är positionerade på ett så optimalt sätt som möjligt vid tangentbordet. Experimentera sedan lite för att se vad som passar dig och uppgiften bäst. Tänk också på att hålla fingrarna nära tangenterna så att det inte går åt onödig tid till att trycka ner tangenterna.

Populärt i flera länder

Att skriva alfabetet så fort som möjligt är inte bara ett fenomen och en sport i Sverige. Spelet är också populärt i flera andra länder. 2017 hamnade SK Ashraf i Guinness rekordbok när han skrev det engelska alfabetet i rätt ordning och med mellanslag mellan varje bokstav på tiden 3,37.

Olika varianter av spelet

Man kan spela alfabetet på tid på många olika sätt. Andra varianter kan vara att skriva så snabbt som möjligt på en pekskärm, att skriva med en hand eller att blunda. Eftersom man kan variera upplägget en hel del kan man alltid testa att sätta upp andra regler om man känner att man vill ha en ny utmaning. Brukar du spela med två händer kan du till exempel nollställa rekordet och börja spela med en hand istället.

Som du märker kan man variera detta alfabetet spel på många sätt, använd fantasin för att göra det så utmanande och kul som möjligt för dig.

Tänk dock på att tävlingsupplägget avgör hur bra tid man kan förvänta sig att få. Därför kan man inte jämföra olika tider om man inte har haft exakt samma tävlingsupplägg.

Det går inte heller att jämföra tider för olika alfabet eftersom de kan innehålla olika antal bokstäver. Därför kan man till exempel inte jämföra tider för det engelska alfabetet med tider för det svenska då det svenska alfabetet innehåller tre bokstäver mer.

Vill du prova hur snabbt du kan skriva alfabetet på engelska kan du testa vårt engelska spel istället. Klicka bara på ”english version” ovanför spelet så kommer du rätt.

Alfabetet på tid i mobilen

Tyvärr går det inte att spela vårt alfabetet på spel i mobilen i nuläget. Men den som vill öva eller testa hur snabbt det går att skriva alfabetet på tid i mobilen kan säkert hitta andra sidor att spela på.

Alfabetet på tid FAQ

Behöver jag ladda ner något program för att kunna spela alfabetet på tid?

Svar: Nej, men du behöver ha flash installerat på datorn

Kan jag tävla mot andra?

Svar: Vi visar inte vad andra spelare har för resultat, men du kan alltid berätta om spelet för dina vänner och fråga vad de har fått för tid.

Jag har kört fast, är det verkligen möjligt att få en bättre tid än 4 sekunder?

Svar: Ja, övning och åter övning är hemligheten! Försök hitta en bra fingersättning. Testa gärna olika tangentbord, det kan vara lättare att skriva på vissa.

Hur spelar jag alfabetet på tid?

Svar: Det är lätt! Skriv bokstäverna i alfabetisk ordning, ett tidtagarur startar så fort du tryckt ner första bokstaven och stannar så fort du kommit till sista.

Varför ska jag skriva alfabetet på tid?

Svar: För att det är roligt! Dessutom får hjärnan lite motion och du lär dig var tangenterna sitter på tangentbordet, även de man kanske sällan använder som X, Z och Q.